A kertészkedés nem csak a virágok szépségéről és a zöldségek egészséges termesztéséről szól. A kertünk igazi kincsesbánya, ahol a friss zöldségek és fűszerek sokoldalúan felhasználhatók, hogy egyedi és ízletes fogásokat alkothassunk. Ebben a cikkben egy olyan népszerű zöldséget, állítjuk középpontba, mint a karfiol és bemutatunk három izgalmas rakott karfiol receptet. Ezek a könnyen elkészíthető ételek nem csak a kertészkedés gyümölcseit ünneplik meg, de garantáltan feldobják otthonunk konyháját és az asztalunkat. Készüljünk fel a kulináris kalandra, és fedezzük fel a rakott karfiol varázslatos világát a kertünkből születő ízekkel!
Rakott Karfiol 1. - Sajtos Mártással
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg reszelt füstöltsajt
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- 2 evőkanál finomliszt
- Só ízlés szerint
- 1 mokkáskanál törött fehér bors
- 2 dkg vaj
- Késhegynyi tört borókabogyó
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A karfiolt alaposan megtisztítjuk és rózsáira szedjük. Félpuhára főzzük és leszűrjük.
- A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd hozzáadjuk a forró tejet, állandó kevergetés közben kis lángon sűrűre főzzük.
- A tűzről lehúzva belekeverjük a vöröshagymát, sót, borsot, borókabogyót, és hagyjuk pár percig hűlni.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejfölt, majd simára keverjük.
- A karfiolt egy tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a sajtos mártást, végül petrezselyemzölddel és felvert tojással ízesítjük.
- Forró sütőben addig pirítjuk, amíg szép színes lesz a teteje.
Elkészítési idő: Kb. 60 perc
Rakott Karfiol 2. - Sertéshússal és Kefirrel
Hozzávalók:
- 1,2 kg karfiol
- 28 dkg sertéshús
- 2 dl kefir
- 2 db tojás
- 8 dkg vöröshagyma
- 1 ek. étolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A karfiolt sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
- Az olajon párolt vöröshagymához hozzá adjuk a darált húst, végül sózzuk, borsozzuk.
- Egy tűzálló tálban rétegezzük a karfiolt, a húst, majd fedjük be a maradék karfiollal.
- Tojással elkevert kefirrel meglocsoljuk.
- Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Rakott Karfiol 3. - Füstölt Tarjával és Reszelt Sajttal
Hozzávalók:
- 70 dkg karfiol
- 10 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 dl tej
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanálnyi só
- 1 mokkáskanál törött fehér bors
- Késhegynyi tört borókabogyó
Elkészítés:
- A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, majd kevés vízben megpároljuk.
- A vajat habzásig hevítjük, liszttel elkeverjük, majd ráöntjük a meleg tejet, és sűrű mártást főzünk belőle.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, hozzáadjuk a tejfölt, majd kevés ideig forraljuk.
- A párolt karfiolt egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a fehér mártást, hozzáadjuk a sonkát, és megszórjuk reszelt sajttal.
- Forró sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.
Ezek a receptek garantáltan elnyerik a család és barátok tetszését, miközben az otthoni termesztés gyümölcseit kihasználjuk. Kísérletezzünk bátran a kertünk friss alapanyagaival, és élvezzük a finom, házias ízeket!
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget. Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát. A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!