A tavaszi medvehagyma-szezont feltétlenül ki kell használni, és minél több finom fogást készíteni ezzel az igen egészséges gyógynövénnyel. Találhatnánk jobb alkalmat testünk méregtelenítésére, mint a tavaszt, amikor a természet is megújul? A medvehagyma egy kiváló salaktalanító, lúgosító növény, mely megfiatalítja a szervezetünket.
A medvehagyma egy nagyon egészséges gyógynövény, mely támogatja a máj és a vese méregtelenítő munkáját, a húgyutak egészségét, lúgosítja a vért, kedvezően hat a gyomorra, az emésztésre, a székrekedés és a hasmenés ellenszere, természetes antibiotikum. És ezen kívül remek étel-alapanyag, amiből sokféle finomság készíthető.
Íme, 5 szuper recept medvehagymával!
1.Medvehagyma krémleves spenóttal
Üdítő krémleves egy másik remek lúgosítóval, a spenóttal.
Hozzávalók:
500 ml húsleves alaplé vagy zöldség alaplé
150 gramm medvehagyma
egy közepes újburgonya
50 gramm spenót
5 evőkanál tejföl
2 evőkanál vaj
citromlé
fokhagymapor
napraforgóolaj
só, bors
Elkészítése:
A burgonyát kockázd fel, a medvehagymát, spenótot szeleteld nagyobb csíkokra. Főzőedénybe tegyél 2 evőkanál vajat és kevés olajat, majd a burgonyát dinszteld puhára. Add hozzá a spenótot, medvehagymát, és azokat is dinszteld 10 percig. Keverd hozzájuk a tejfölt, majd öntsd fel az alaplével. Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymaporral, citromlével. Mikor a leves felforrt, turmixold össze az egészet. Pirított zsemlekockával kínálhatod, de önmagában is finom.
2.Medvehagymás tészta
A házi tészta mindig mennyei, hát még ha medvehagymával párosítjuk.
Hozzávalók (2 személyre):
150 gr liszt
70 gr medvehagyma
2 tojás
só
olívaolaj
parmezán sajt
Elkészítése:
A medvehagymát alaposan mosd meg, töröld szárazra, és aprítsd fel finomra. Egy kis tálban keverd el a lisztet, tojást, medvehagymát és ízlés szerinti mennyiségű sót. Mikor összeállt, gyúrd össze a tésztát gombóccá, csomagold folpackba, és pihentesd egy órát. Pihentetés után nyújtsd ki, és mehet a tésztagépbe, vagy vékonyra nyújtva késsel vágd fel szélesmetéltre. Főzd ki sós vízben, és forrón tálald olívaolajjal és reszelt parmezánnal meghintve.
3.Medvehagymás tofu karalábéval
Igazi vegán recept, finom lúgosító zöldségekkel és tápláló fehérjedús tofuval.
Hozzávalók (2-3 személyre):
400 gr tofu
150 gr medvehagyma
2 szál póréhagyma
800 gr karalábé
egy csokor petrezselyemzöld
zöldség alaplé vagy víz
napraforgóolaj
só, bors
Elkészítése:
A tofut vágd vastagabb csíkokra, sózd, borsozd, és forró növényi olajban süsd meg. A medvehagymát vágd szélesebb csíkokra, add a tofuhoz, és kevés zöldség alaplével vagy vízzel párold meg. A póréhagymát karikázd fel, olajon dinszteld meg, kapjon egy kis színt, add hozzá a kockára vágott karalábét, a felaprított petrezselymet, sózd, és a tofuról leöntött alaplében párold meg. A végén keverd össze valamennyi hozzávalót, és így tálald.
4.Fehérboros sült csirkemell medvehagymával, árpagyönggyel és brokkolival
Könnyű, ízletes fogás, ahol a medvehagymát a nagyon egészséges brokkoli és árpagyöngy egészíti ki. Természetesen sertéshússal is készíthető.
Hozzávalók (2 személyre):
1 nagy fej vöröshagyma
150 gramm hántolt árpagyöngy
100 ml fehérbor
5-6 dl húsleves alaplé (vagy ételízesítős víz)
2 közepes csirkemell
néhány brokkolirózsa
2 csokor medvehagyma levél
növényi olaj
só
bors
Elkészítése:
A hagymát vágd finomra, és egy edényben napraforgóolajon dinszteld meg aranybarnára, míg egy kissé karamellizálódik. Az árpagyöngyöt mosd meg, keverd a hagymához, és öntsd fel körülbelül fél liter húsleves alaplével. Ha teljesen lefő a lé, mielőtt az árpagyöngy megpuhulna, akkor pótold a folyadékot. Egy serpenyőben növényi olajon süsd szaftos, aranybarnára a sózott-borsozott csirkemelleket, mikor mindkét oldalon megpirultak, önts alájuk fehérbort, és abban párold puhára. A brokkolit főzd 5 percig forrásban lévő sós vízben. Az árpát tedd vissza a tűzre, add hozzá a brokkolit és a felaprított medvehagymát, és addig dinszteld még kis ideig, míg a levél öszeesik. Az árpagyöngyös zöld ágyon tálald a sült csirkemell szeletet.
5.Medvehagymás muffin
Muffint nem csak édesen lehet készíteni. Sósan is nagyon finom, különösen, ha medvehagymával gazdagítjuk.
Hozzávalók 12 darabhoz:
egy csokor medvehagymalevél
250 gr finomliszt
100 gr füstölt sonka
egy csomag sütőpor
2 tojás
100 gr vaj
2 dl tejföl
reszelt sajt
só, bors
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A medvehagyma leveleket mosd meg, töröld szárazra, majd vágd finomra. A sonkát daráld le, vagy vágd apró kockákra. A lisztet keverd össze a sütőporral, sózd, borsozd. A puha vajat alaposan keverd ki a tojással és tejföllel. Öntsd a liszthez, add hozzá a sonkát és a medvehagymát, és keverd homogén masszává. A muffinformákat töltsd meg háromnegyedig a masszával, és süsd 20-25 percig. Ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatod sütés előtt, de anélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat!
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.
Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.
A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!